Mester szakosok blogbejegyzései CSR témában

CSR_Corvinus

CSR_Corvinus

A jólét és a demokrácia kapcsolata

2018. január 16. - rbraun

Molnár Ákos

A témám a jólét és a demokrácia kapcsolatának vizsgálata. Feltételezem, hogy azokban az országokban, melyekben teljes demokrácia uralkodik nagyobb a jólét.

2012-ben a „The Economist Intelligence Unit” által készített demokrácia indexben 5 szempont alapján értékelték a demokráciának a „minőségét”, melyek a következők: a választási folyamat és a pluralizmus, az emberi szabadságjogok, a kormány működése, a politikai részvétel és a politikai kultúra.

A szabad és tisztességes választások és a polgári szabadságjogok a demokrácia számára szükséges feltételek. A teljes demokrácia létéhez a következőkre is szükség van: egy hatékonyan működő kormány, elegendő politikai részvétel és támogató politikai kultúra. Nem egyszerű teljes demokráciát kiépíteni, még a legrégebb óta működők is korrodálódhatnak, ha nem táplálják és védik megfelelően.

A jólét rangsort a John F. Helliwell, Haifang Huang és Shun Wang által készített „World Happiness Report 2016” alapján készítettem. Ebben a felmérésben a jólétet 5 szempont alapján határozták meg, melyek a következők voltak: az egy főre jutó GDP, a szociális támogatás, a várható egészséges élettartam, az életre vonatkozó döntéshozatal szabadságának mértéke, a nagylelkűség és a korrupció érzékelése.

Ország

Demokrácia index rangsor

Jólét rangsor

Norvégia

1.

4.

Svédország

2.

10.

Izland

3.

3.

Dánia

4.

1.

Új-Zéland

5.

8.

Ausztrália

6.

9.

Svájc

7.

2.

Kanada

8.

6.

Finnország

9.

5.

Hollandia

10.

7.

 

A demokrácia és a jólét rangsor első 10 helyezett országa megegyezik. Úgy vélem ez igazolja azt a hipotézist miszerint van összefüggés a jólét és a demokrácia mértéke között. Rengeteg oka lehet ennek, én viszont úgy gondolom a legfőbb az az, hogy a demokrácia segíti a fejlődést és azokban az országokban, ahol teljes demokrácia uralkodik a kormányzás terén a vállalatok is hasonlóképpen működnek és ez vezet az emberek magas jólétéhez.

 

 

 

Források:

Democracy Index 2012, The Economist (2013) http://na-abk.marketo.com/rs/eiu2/images/Democracy-Index-2012.pdf (utolsó letöltés: 2017. 11. 08. 15:00)

John F. Helliwell, Haifang Huang és Shun Wang: The distribution of world happiness (2016) http://worldhappiness.report/wp-content/uploads/sites/2/2016/03/HR-V1Ch2_web.pdf (utolsó letöltés: 2017. 11. 08. 15:10)

A bejegyzés trackback címe:

https://csrmesterek.blog.hu/api/trackback/id/tr4813580021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása