Mester szakosok blogbejegyzései CSR témában

CSR_Corvinus

CSR_Corvinus

CSR vállalati tevékenység nagyhatalmi országokban

2018. január 15. - rbraun

Anonymus

Egyesült Államok: az USA-ban világviszonylatban korán kialakult a CSR, mint fogalom vagy tevékenység a vállalatok körében. A fő ok, ami miatt szükségessé vált a felelősségvállalás, az a környezeti probléma mérséklése. A társadalmi felelősségvállalási tevékenységek betartatása érdekében törvényi szabályozást alakítottak ki. A világ többi országában is jelentős hatással vannak ezek a törvényi szabályozások a vállalatokra (Ans Kolk, 2016).

Kína: Kínában később jelent meg a CSR törvényi szabályozása. Eleinte csak bizonyos tevékenységet folytató vállalatokra vonatkoztak ezek a törvényi előírások. 2005-től azonban fokozatosan kiterjed és tökéletesedik ez a szabályozás az országban. Ide tartozik a CASS-CSR 2.0 nevű dokumentum. Ez egy segédlet, amely támogatja a vállalatokat abban, hogy betartsák a CSR tevékenységet és jelentést készítsenek annak meglétéről (Jinfu Zhu, 2009). (http://www.penzugyiszemle.hu/documents/maohua-2016-4)

Úgy gondolom, hogy a CSR tevékenységnek nevezett környezettudatos vállalati tevékenységek nem elegendőek a globális környezeti problémák mérséklésére. Attól, hogy a vállalatok többsége kerüli a környezetkárosítással járó előállított alapanyagok felhasználását, vagy megújuló energiát használnak működésük során, attól még túltermelés folyik. A vállalatok, gyárak, üzemek működésük és logisztikai tevékenységük révén jelentős mértékben károsítják a természeti környezetet. A Föld világnapján egy budapesti hotel minden évben oly módon próbál csatlakozni a mozgalomhoz, hogy egy óra hosszára leállítja az áramellátást az épületben. Ez a cselekedet pozitív ugyan, viszont ettől ugyanúgy mennek az erőművek, autók, vonatok, repülőgépek, gyárak ezrei. Nagy összefogás, hajlandóság és hosszú idő szükséges ahhoz, hogy ténylegesen megváltozzon a környezeti probléma. Nem elegendő néhány vállalat részvétele, különösen nem oly módon, hogy inkább reklámot csinálnak belőle.

A bejegyzés trackback címe:

https://csrmesterek.blog.hu/api/trackback/id/tr3613577541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása