Mester szakosok blogbejegyzései CSR témában

CSR_Corvinus

CSR_Corvinus

Van-e kockázat a CSR-ben

2018. január 15. - rbraun

Anonymus

Hasznos/érdemes -e minden vállalatnak  CSR tevékenységbe kezdenie?

Az elmúlt években az ipari és társadalmi fejlődés területén a  CSR egyre nagyobb köz figyelmet kapott, a fogyasztók egyre inkább aggódnak, hogy a vállalatok hozzá járulnak-e a társadalom javulásához. A cégek megértették, hogy az üzleti siker kulcsa a CSR.. Személy szerint is azt gondolom, hogy manapság fontos, hogy a vállalatok tegyenek a fenntarthatóság érdekében, hiszen ha a gyárakra gondolunk, nagy mértékben szennyezik a levegőt és a vizeket is tevékenységükkel. Igen ám, de biztosan jó döntés, ha minden vállalat elkezdi a CSR tevékenységét gondolkodás nélkül? Ezt a kérdést fogom megvizsgálni.

A vállalatok a CSR tevékenységet azért kezdik el, hogy jó hírnevet építhessenek ki és pozitív attitűdöt alakítsanak ki az érintettekben. Vannak azonban szerintem olyan vállalatok, akiknek nem lenne akkora pozitív hatással, sőt, inkább ártana, mint használna, ha CSR tevékenységbe kezdenének, ilyen szerintem a BKV is. Nem kevésszer hallunk róla, hogy késnek a járatok vagy hogy reklamálnak az utasok, hogy milyen állapotok fogadták őket a BKV-n utazva. Nyilvánvalóan elégedetlenek a szolgáltatással, ezért is panaszkodnak. De mi történne akkor, ha a BKV úgy döntene, hogy elkezdi támogatni a sporteseményeket vagy adománygyűjtés szervezne? Véleményem szerint hiteltelen lenne. Egyrészt, mert nem illik bele az image-ébe, másrészt valószínűleg az emberek úgy éreznék, hogy ezzel el akarja terelni a figyelmet a meglévő problémákról. Jönnének a kommentek, hogy ahelyett hogy a szolgáltatását javítaná, inkább mással foglalkozik. Hiába cselekedne jót, valószínűleg az emberek kis részét érdekelné a jótevékenység, a többség arra koncentrálna, hogy megoldódtak-e már az eddig fennálló problémák. Ha azonban elégedettek lennének a céggel a fogyasztók és úgy vállalna a vállalat CSR tevékenységet, vélhetően jobban értékelnék az erőfeszítését az emberek és hihetőbb is lenne. Valószínűleg a vállalat is megérezné a hatását, ha nem illik a vállalathoz a CSR tevékenysége, mert a sajtó és az internet rögtön felkapná a hírt és elindulnának a találgatások, hogy mi állhat mögötte, mit is akar ezzel elkendőzni, talán a vállalati igazgatói zsebébe vándorol a CSR-ból befolyó összeg?. Ezt pedig az emberek nem nézik jó szemmel. Arról nem is beszélve, hogy a vállalatnak nem hozna plusz hírnevet és bevételt a tevékenység, inkább csak emésztené a forrásait. Ezen kívül pedig a vállalat időt is vesztene, melyet fordíthatna a szolgáltatás javítására, hogy elégedettebbek legyenek ügyfelei. De ami szerintem a legfontosabb, hogy a az érintettek bizalmát teljesen elvesztené a vállalat, sokan elpártolhatnak a cég mellől, ha olyan tevékenységbe kezd, amelyben nem tud hiteles lenni. Márpedig a hitelesség és a bizalom egy nagyon érzékeny dolog és nagyon könnyű elveszteni, de annál nehezebb megszerezni.

Összefoglalva tehát a CSR nagyon hasznos lehet egy vállalat számára, de csak akkor, ha megfelelő cég, jó időben, megfelelő körülmények között használja. Gondosan meg kell vizsgálni, hogy beleillik-e a vállalat tevékenységébe és van-e rá igény az érintettek részéről. Könnyen az ellenkező hatást érhet el a vállalat, ha megy a többiek után és csak azért kezd CSR tevékenységbe, mert manapság olyan divatos lett.

 

https://link.springer.com/article/10.1023%2FA%3A1023331212247?LI=true https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs10551-008-9731-2?LI=true http://eprints.lincoln.ac.uk/9266/1/TGTBT%20Vanhamme%20JBE17april2007.pdf

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00346764.2011.592329

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csrmesterek.blog.hu/api/trackback/id/tr6513577521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása