Mester szakosok blogbejegyzései CSR témában

CSR_Corvinus

CSR_Corvinus

A másik oldalról: A Vállalat mint politikai szereplő

2017. december 15. - rbraun

Anonymus

Glen Whelan 2016 februári értekezésében azt írja, hogy : „..A politikai szerepvállalás kulcsfontosságú szerepe azt sugallja, hogy a multinacionális vállalatoknak egyre inkább biztosítaniuk kell a főként olyan közjavakat, amelyek túlnyomórészt az államokhoz kapcsolódnak..”. Ne feledkezzünk meg az író az amerikai politikai helyzetre és gazdaságra vonatkozóan írta ezt, azonban nagy hasonlóságokat tapasztalhatunk hazánkban is. Gondoljunk bele abba, hogy egy multi hazánkba jön, munkát ad több ezer embernek viszont a GDP-hez is hozzájárul így ha globálisabban nézzük a képet. Az AUDI győri gyára leállt,[1] és máris meglátszott a havi GDP adatokon. Ez is azt mutatja, hogy a multik mekkora befolyással bírnak a magyar politikai rendszerben. Azonban a KKV-kat amik az ország mozgatórugói nem támogatják megfelelően. Akinél a hatalom ő írja a szabályokat. De úgy látszik a gazdasági szférában a hatalom a multik kezében van a kormány helyett és nem fordítva ami az egyik legnagyobb probléma ma a gazdaságban. A multinacionális cégek a CSR politikájukat is természetesen ez alapján alakítják ki, hogy az állam és az Európai Unió támogassa őket. „A társadalmilag felelős vállalat „felépítése" a globalizáció korában már nem elsősorban jogi meghatározottságú folyamat, hanem egy összetett, állandó változásban, mozgásban lévő képlékeny, sokszereplős és kimenetelét tekintve is sokszor bizonytalan folyamat.„– írja Kun Attila és teljesen igaza van. Így a kiskapuk által a vállaltok a CSR tevékenységeken keresztül tudják a politikai hatalmat manipulálni és bevételüket növelni. Mélyen felháborít ez a gondolat, hogy egy másik országból bejövő nagy cég el tudja venni a szorgos kis emberek munkáját, a politikai hatalom pedig asszisztál hozzá. 

 

[1] Online elérhető: http://index.hu/gazdasag/2016/06/08/novekedes_gdp_autoipar_unios_penz/ (Utoljára megtekintve: 2017.11.07.)

A bejegyzés trackback címe:

https://csrmesterek.blog.hu/api/trackback/id/tr1313502457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása