Mester szakosok blogbejegyzései CSR témában

CSR_Corvinus

CSR_Corvinus

CSR-körkép a hazai bankszektorról

2018. január 15. - rbraun

Nagy Katalin

A legjobb hazai CSR-gyakorlatok listáján több bank is szerepel, de vajon mi lehet ennek az oka. Miért fordít kiemelt figyelmet a bankszektor a CSR-ra?

A szakirodalom gyakran összeköti a CSR, a reputáció és a teljesítmény fogalmát. A CSR iránti elkötelezettség a reputáció erősítése révén hozzájárul a vállalati teljesítmény növekedéséhez (Forcadell – Aracil, 2017). Azonban csak kevés tanulmány foglalkozik a bankszektor sajátosságaival CSR szempontjából. Definíció szerint a CSR (Corporate Social Responsibility) beépíti az érintettek értékeit és érdekeit az üzleti működésbe (Braun, 2015). Véleményem szerint a bankszektorban különösen fontos az érintettszemlélet érvényesülése, a reputációs kockázat csökkentése, a jó hírnév fenntartása és a transzparens működés. Ennek érdekében számos CSR-programot indítanak a bankok.

A Magyar Public Relations Szövetség legutóbbi, 2016. évi CSR Best Practice díjátadóján a 6 díjazott közül 3 kereskedelmi bank: a Budapest Bank, a K&H Bank és az UniCredit Bank (MPRSZ, 2016). Egy másik díjban, Az év társadalmilag felelős bankja elismerésben azok a kereskedelmi bankok részesülhetnek, melyek átfogó, a bank tágabb környezetére és a társadalomra gyakorolt hatásait figyelembe vevő elvek szerint működnek (Az év bankja, 2017). A kategória győztesei 2016-ban a MagNet Bank és az OTP Bank, emellett a Budapest Bank és Raiffesen Bank is helyezést ért el.

Összegezve úgy gondolom, hogy a bankok megítélését az ügyfelek és az érintettek szemében kedvezően befolyásolják a CSR-programok. A rangsorok támogatják a hitelességet, valamint a versenytársaktól való megkülönböztetést, pozitív hatást gyakorolva a reputációra és a vállalati teljesítményre.

 

Források:

A bejegyzés trackback címe:

https://csrmesterek.blog.hu/api/trackback/id/tr9313577459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása