Mester szakosok blogbejegyzései CSR témában

CSR_Corvinus

CSR_Corvinus

Segítség! Az államtól?

2017. december 15. - rbraun

Körmendi Éva

A világban manapság – főleg az USA párizsi klímaegyezményből való kilépése után – sokan furcsán néznek akkor, ha a társadalmi felelősségvállalást az állami szerepvállalással egy mondatban használják. Pedig egy jól átgondolt programmal az állam valójában egyfajta katalizátor lehet a társadalom számára hasznos változások beindításában. Mert a CSR nem csak a környezet védelméről szól.

A Nemzetgazdasági Minisztérium CSR koordinátora által készített összefoglaló is ezt mutatja, melyben valódi célcsoportokat (fiatalok, kisgyermekes szülők, 55 év felettiek, megváltozott munkaképességűek, alacsony képzettségűek, tartós álláskeresők, vagy hátrányos térségben élők) határoznak meg és vertikális (gazdaságfejlesztés, munkaügy és esélyegyenlőség illetve környezetvédelem) valamint horizontális (fiatalok foglalkoztatásának ösztönzése; a KKV szektor helyzetbe hozása, a diszkriminációmentes foglalkoztatás valamint a dolgozó- és családbarát munkahelyek kialakítása) prioritások mentén fogalmaznak meg intézkedéseket.[1] Ilyenek például a klímabarát település program ösztönzése, a szociális gazdaság kiterjesztése, a hátrányos helyzetű és a munkaerőpiacról kiszorult rétegek foglalkoztatásának elősegítése, munkáltatói fórumok létrehozása.

És nézzünk pár sort az eredményekről: a Belügyminisztérium 695 településnek támogatást nyújtott önkormányzati tulajdonú intézmények fűtési rendszerének korszerűsítésére, mellyel 1117 kazán cseréje történt meg. A KEHOP- programban 300 milliárd forintos forrás nyílt a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, de ide sorolhatnánk az Ifjúsági Garancia rendszer bevezetését vagy a Munkahelyvédelmi Akció részeit is.

Az eredmények azt mutatják, hogy igenis van értelme állami szinten is gondolkodni a társadalmi felelősségvállalásban. Az viszont elengedhetetlen, hogy olyan programokat dolgozzanak ki, melyek valóban elérnek a célcsoporthoz és a célok közt megfogalmazott eredményekhez vezetnek.

Arra kell törekedni – lehetőleg szakmai szervezetek bevonásával – hogy minél több ilyen, szemmel látható eredménnyel járó projekt valósuljon meg az állam segítségével. 

 

[1] http://www.eoq.hu/szakb/podium/csr161207.pdf

A bejegyzés trackback címe:

https://csrmesterek.blog.hu/api/trackback/id/tr6213502399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása