Mester szakosok blogbejegyzései CSR témában

CSR_Corvinus

CSR_Corvinus

Megérett a zöld „alma” – az Apple sikertörténete

2017. december 15. - rbraun

Jánosik Dóra

Edward R. Freeman szerint a vállalati politika alapját az érintettelmélet jelenti, amely alapján az érintettek érdekei beépülnek a vállalat működésébe. Ezért a vállalatok vezetőinek rendszeresen kommunikálniuk kell az érintettekkel, esetleges konfliktusok felmerülésekor pedig a helyzet professzionális kezelése szükséges. Erre a konfliktuskezelésre az egyik legjobb példa szerintem az Apple.

Az Apple-t éveken át támadták a fenntarthatóság hiánya és környezetkárosító anyagok használata miatt. Korábban a kínai környezetvédelmi csoportok azzal vádolták, hogy nem törődött a beszállítói szennyezői tevékenységgel. Illetve a Greenpeace is támadta a céget a fosszilis alapú energiát igénylő adatközpontok miatt.

Az Apple a soha véget nem érő magyarázkodás helyett, véleményem szerint, megfelelően kezelte a konfliktusait, és a vállalat vezetése által meghatározott új „zöld” útirány végül meghozta a várt eredményt. 2015 végén bejelentette, hogy napenergia projekteket indít Kínában a helyi zöld beszállítókkal együttműködve, illetve Európában két napenergiával működő adatközponton kezdett el dolgozni. Törekszik arra, hogy iCloud szolgáltatását 100%-ban megújuló energiaforrásokból lássa el. Ezen lépések a Greenpeace tetszését is elnyerték.

A fogyasztóit megmozdító mozgalma az „Alkalmazások a Földért” nevű kezdeményezés, mellyel a WWF-et támogatja. A letöltött applikációk közül többet is az alkalomhoz illően frissítettek, emellett a WWF Together nevű alkalmazáson keresztül természetvédelmi témákban gyönyörködhetnek a felhasználók, illetve körbenézhetnek a Földön a 360 fokos panorámaképpel. A megfelelő működési stratégiának köszönhetően így vált az Apple az IT szektor egyik legzöldebb vállalatává a támadások főszereplője helyett.

Személy szerint nekem is sokat számít a környezet védelme, és sokkal szívesebben választok egy erre odafigyelő, hiteles szervezet termékei közül.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csrmesterek.blog.hu/api/trackback/id/tr2913502411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása